“Ingen bara ‘har’ ett nätverk, alla har börjat någonstans” 

Vi har träffat Angela Rossi, grundare av bl a HRM Affärsutveckling och rådgivare i 1,1, för ett samtal om hennes entreprenörsresa, och exakt hur hon skulle göra om hon skulle bygga om sitt (gigantiska) nätverk från scratch.

- Jag blev inte entreprenör på något charmigt sätt alls, inleder Angela. Jag var anställd på ett stort, svenskt bolag i många år och fick en ny chef som ville att jag skulle släcka bränder, medan jag ville fokusera på att säkra att bränderna inte uppstod. Jag sa upp mig utan någon framtidsplan. Arbetsmarknaden var stendöd. Eftersom det inte fanns på min karta att ta emot a-kassa satte jag mig i köket med familjens två marsvin och började kallringa från Gula Sidorna [nuvarande Eniro]. 

Angelas första bolag hette Människan I Centrum Konsult, MICK. Kallringandet bar frukt, Angela kom ut på många möten med potentiella kunder:

- Ja, tro det eller ej. Jag är övertygad om att en stor del av framgången där och då handlade om att jag var tjej, ung, målmedveten som tusan och inte sökte ett fast jobb. På mötena presenterade jag bolagets erbjudande med en slideshow jag bläddrade i, och nej, inte en digital sådan utan ett fysiskt blädderblock.

Ett av de första uppdragen blev ett konsultgig som interim HR-chef på TDC Sverige. Under den tiden hade hon kontinuerlig kontakt med Lennart Rydén, som skulle komma att bli hennes nya affärspartner. Den 18 november 2005 startade de HRM Affärsutveckling. HRM utvecklar människor och verksamheter till att nå sin fulla potential genom tjänster inom rekrytering/executive search, individuell utveckling, interimschefer samt lednings- och organisationsutveckling. Kunderna är allt från Storstockholms Brandförsvar till EQT. 

Så, är det kallringandet i köket som var den magiska formeln? Nja, det är inte hela sanningen: 

- Under våra snart nitton år med HRM har vi inte kallringt en enda gång. Vi jobbar med referenser, relationer och rekommendationer. Genom åren har vi byggt upp ett enormt nätverk, som vi vårdat genom att leverera bra och bygga relationer. 

Om du skulle starta upp idag, från scratch, hur skulle du göra för att bygga nätverk? 

- Jag skulle gå på en massa olika seminarier och nätverksträffar. Gärna lite udda sådana, istället för att enbart omge mig med branschkollegorna. Vore jag exempelvis HR-konsult skulle jag gå på seminarier om Kinas utveckling de kommande tio åren och någon mässa om AI. Överallt finns en möjlighet! Vad man vill är att bygga relationer med möjliga kunder. Är du duktig på att föreläsa: erbjud dina föreläsningar gratis! Du måste ta klivet ut för att börja skapa ditt eget nätverk.

Tiden för kallringande är förbi, säger Angela, som istället förespråkar att jobba med sin LinkedIn. 

- Ut och syns! Skriv inte bara utifrån “jag, jag, jag” - lyft andra. Dela spännande forskning. Det kan kännas himla obekvämt, men det fungerar. Du måste göra dig synlig.

De allra flesta har grunden till ett nätverk, även de som identifierar sig som någon “utan nätverk". Nätverket finns oftast där, men individen kanske inte tänker på personerna omkring sig som kontakter, menar Angela:

- Rita upp en bild med dig och ditt företag i mitten. Gör bubblor ut från er, som en tankekarta. Kanske lämnar du din dotter på förskolan där en av de andra föräldrarna är regionchef på ett stort företag. Där har du en person du kan bygga relation med, som du sedan vårdar. Det är bara ett exempel av många, utmana dig själv och se hur många personer du redan har tillgång till. Ingen bara “har” ett nätverk, vi har alla börjat någonstans. 

Hon fortsätter:

- Kan jag, kan alla! Jag har inte ens en akademisk utbildning. Jag satt med antagningsbeskedet till personalvetarlinjen i ena handen och min yngsta dotter i knäet när Peab ringde och erbjöd mig ett toppjobb jag inte kunde tacka nej till. Ibland handlar det om att fånga möjligheten, men allt som oftast handlar det om mod. Du behöver inte en massa kunskap, du behöver modet - och en stor propeller i rumpan. Ingen kan företagande förrän man har gjort det, men de allra flesta som har gjort det vill så gärna dela med sig av kunskaperna till er som är i början av resan. Fråga, fråga, fråga! Om jag kan starta bolag i nattsvart lågkonjunktur kan alla göra det. 

Att fler kvinnor blir entreprenörer har ett enormt stort värde för Sveriges framtid, menar Angela:

- Kvinnor är urusla på att ge varandra affärer. Många är rädda för att vänskapen ska riskeras om något går fel. Så resonerar inte män…. Idag är bara 1,1% av kvinnorna i Sverige företagare med anställda. Fler kvinnor som driver bolag kan ge fler kvinnor affärer – det skapar en positiv spiral!

Vad vill du säga till de kvinnor som har en vision om entreprenörskapet, men som av olika orsaker tvekar på att följa sin dröm? 

- Fråga dig själv vad du behöver göra för att känna dig tryggare. Om du har barn kommer du att känna igen bolagsbygget från föräldraskapet. Hur mycket kunskap hade du när du skaffade barn? Det står ju inget i böckerna om vem det är som kommer ut. Själv har jag två döttrar. När den andra kom tänkte jag att här kommer en till, men så blev det inte. Den första fastnade med gåstolen i en nalle och började gråta. Den andra satte sikte på vart hon skulle och släppte aldrig blicken, hon ruckade på stolen tills hon kom dit hon ville. Allas resa är olika. Ta lärdom av andra. Vi är några kottar nu i 1,1 - fråga och ta reda på det du behöver!

Angela har en ödmjuk inställning till framgångarna och menar att det inte behöver vara så märkvärdigt att driva bolag.

- Jag såg så många orosmoln när jag startade igång, men när jag tittar tillbaka tänker jag att: äsch, så himla stort var det väl inte? Det är ju inte som att bo på månen direkt. Men hade någon sagt till mig att jag skulle sitta och kallringa på Gula Sidorna…? No way José. Det är nog bra att man inte vet allt i förväg, det är många moment av företagandet som kan låta svårt eller tråkigt, men som bara måste göras. Man behöver ett företagsnamn, bankkonto, rekrytera… Men allt det där löser man, vet du. Man släpper prestigen och kavlar upp ärmarna! 

Angela har också startat ett bolag med sin äldsta dotter Lina; SafePal. Tillsammans har de med sina delägare byggt en app som idag finns live sedan ett halvår tillbaka.

- Både jag och min dotter är bestörta över den otrygghet som råder i vårt samhälle med extremt mycket kvinnovåld och våldtäkter. Vårt bidrag till att göra skillnad är att erbjuda en app där du har allt från walk-me-home funktioner till att kunna kolla om den du ska dejta faktiskt är den hen utger sig för att vara. Dock har vi samma utmaning när det gäller mäns (det är där det mesta av kapitalet finns) investeringsvilja i startups som drivs av kvinnor. Man uppskattar att ca 0,5-0,7 % av det totala investeringskapitalet går till kvinnor. Så… även där finns mycket att göra!

Föregående
Föregående

Karin Tenelius har startat sjutton bolag: “Jag insåg att jag var mer entreprenör än jag trodde” 

Nästa
Nästa

Prisvärda coworking spaces