“Det värsta som kan hända är att det inte blir som du tänkte, då får du ju bara tänka om!”

Vi har suttit ned med Hanna Sweijer, rådgivare i 1,1 och grundare av SWJR - Create Passion for Work i ett öppenhjärtigt samtal om målstyrning, varför så många kvinnliga företagare lider av imposter syndrom - och varför det är så viktigt att vi som kollektiv delar med oss av både framgång och motgång i sociala medier. 

Hanna Sweijer är rådgivare i 1,1 och grundare av SWJR - Create Passion for Work, ett bolag som sedan 2022 hjälper företag att lyckas med målstyrning och strategiexekvering under det nya området XaaS, eller Execution as a Service, lanserat av Hanna. 

- Målstyrning handlar om att du vet var du är, men du behöver veta vart du ska och hur du ska ta dig dit. Det finns alltid tusen saker att göra, men springer man på allt samtidigt blir ingenting gjort. Mitt jobb handlar mycket om att hjälpa företag att prioritera, skapa planer och att exekvera dessa. Ingen vill att företagets strategi ska bli en outnyttjad papperstiger, som inte betyder något i verkligheten, men det är precis vad många strategier blir.

Innan Hanna startade SWJR - Create Passion for Work jobbade hon med förändringsledning och affärsutveckling på bolag som Com Hem, Vattenfall, A-Z Sportswear och senast Howwe Technologies. 

- Mina kunder var några av de största bolagen i Sverige och jag visste att jag kunde få saker som skapar lönsamhet och framgång att hända hos dem. Idag gör jag samma typ av arbete tillsammans med mina kunder, men som egen. Min huvudkontakt är en vd som vill göra en förändring, men hela ledningsgruppen inkluderas i arbetet - det är genom dem förändringen kan skapas ute i organisationen, förklarar Hanna och fortsätter:

- Många kan initialt tro att jag kommer att leverera ett hallelujah moment till dem, men allt handlar om dem och hur de ska genomföra förändringen. Create Passion for Work är min tagline och precis det vill hjälpa mina kunder med. Att ha roligt på jobbet och veta hur man bidrar är centralt - det är fantastiskt att få vara med på en resa där det skapas. Det handlar många gånger om de små detaljerna, som att en vd lyfter en enskild medarbetare i det interna veckobrevet. 

För att visualisera arbetet med målstyrning använder Hanna en tidsaxel, som även är mycket användbar för dig som ska starta eget, eller vill skala upp ditt bolag:

- Låt säga att du vill starta företag. När vill du göra det? Man sätter en tydlig målbild, med datum. Sedan benar du ut vad du behöver ta reda på för att nå dit och när du ska vara klar med respektive steg. Tidslinjen är väldigt basic, delvis för att det är onödigt att komplicera saker i onödan men också för att allt handlar om genomförandet! 

Är det vanligt att målet eller visionen är helt tydlig när man ska starta företag för första gången? 

- Nej, det är det som gör att det kan bli svårt för många. När du inte har en tydlig målbild och plan för vad du ska göra så springer du på det du kan. Hamnar du sedan utanför det spår du vill befinna dig i kan allt kännas läskigt. 

Hon fortsätter: 

- Jag känner så många kvinnliga entreprenörer som lider av imposter-syndrom det så kallade bluffsyndromet, som är en psykologisk företeelse där individer tvivlar på sin egen förmåga. Detta är särskilt vanligt bland högpresterande kvinnor, som kan känna extra press på sig att leva upp till både yrkesmässiga och personliga förväntningar. Detta gör att de ofta tvekar att ta steget fullt ut, vilket är så onödigt! 

Trots att det finns tydliga bevis på deras kompetens och framgång, känner de sig som falska och är övertygade om att de inte förtjänar sina framgångar. Då måste du be om hjälp! Samtidigt är det lätt att säga, “det är bara att ta hjälp”, när hjälpen allt som oftast kostar pengar. Dessutom vet jag själv hur svårt det kan vara att be om hjälp. Därför är jag så passionerad över att kunna bidra med kostnadsfri rådgivning till 1,1’s medlemmar, säger Hanna. 

Hon lyfter att romantiseringen och framgångsfokus inom entreprenörskap, speciellt i sociala medier, både kan inspirera och skapa tvivel.

- När de vi följer ser så framgångsrika ut kan man lätt bli lite deppig och jämföra sig. Det kan vara viktigt att välja vilka man följer. På sistone har så många företagare blivit allt mer öppna med sina företagsresor och visat en annan sida, det tycker jag är helt fantastiskt modigt och inspirerande. Det är inte allt en dans på rosor, ibland är det svinjobbigt att driva bolag! Men man är aldrig ensam, och man ska komma ihåg att allt handlar om faser. Man måste hitta vägen igenom de tuffare faserna, det dröjer sällan länge innan man ser  ljuset igen.

Vad vill du säga till de kvinnor som har en vision om entreprenörskap och att bygga bolag, men som av olika skäl tvekar på att följa sin dröm? 

- Gör! Våga! Hoppa! Våga tro på dig själv, våga lyckas. Det värsta som kan hända är att det inte blir som du tänkte, då får du ju bara tänka om! Du måste våga ta klivet. När du gör det skapar du inte bara skillnad för dig själv; ju fler kvinnor vi ser ta klivet i olika branscher desto snabbare driver vi tillsammans utvecklingen åt rätt håll. Och gå med i 1,1! 

Nästa
Nästa

Karin Tenelius har startat sjutton bolag: “Jag insåg att jag var mer entreprenör än jag trodde”