Fördelarna och nackdelarna med att starta aktiebolag

Alla pratar om aktiebolag, kanske det känns som? Du som startar eget, eller funderar på att göra det, kan få höra från olika håll att aktiebolag är det enda rätta. Låt oss reda ut vilka fördelar, och nackdelar, som finns med bolagsformen.

Först och främst - vad är ett aktiebolag? 

Ett aktiebolag, eller “AB”, är en så kallad juridisk person. Det är ungefär vad det låter som - ditt framtida företag är, så att säga, sin egen varelse och är skilt från dig. Aktiebolaget har sitt egna organisationsnummer, som är ett sorts personnummer för företag. Det här är en markant skillnad från en enskild firma, som delar ditt personnummer. Om din enskilda firma hamnar i ekonomiska bekymmer, exempelvis, är det rent juridiskt du som individ som har ekonomiska bekymmer.

Ett aktiebolag ägs av sin ägare, eller sina ägare. Ägarna kan både vara privatpersoner och andra företag, eller en mix av båda. Aktiebolaget består av ett antal aktier, som ägs av de respektive ägarna. Om du är ensam ägare av ditt AB äger du 100 procent av aktierna.  

När du startar ett aktiebolag, som du även ska jobba i, blir du bolagets första anställda. Det kanske känns lite meta, men företaget du startat och äger är alltså numera även en arbetsgivare. Det vill säga, du - i form av vd - är arbetsgivare med en anställd - som är du, i form av privatperson. 

Fördelarna med aktiebolag

  • Utdelning. Om ditt bolag går bra (vilket det ju såklart ska!) kan du, i form av ägare, ta ut utdelning från bolaget. Utdelningen har en lägre skatt än lön, men många företagare väljer att både ta ut lön och utdelning, när det är ekonomiskt möjligt. 

  • Lön. Du, i form av anställd, tar ut lön från företaget. Det är lättare att skilja på vilka pengar som är dina och vilka som är företagets, i jämförelse med en enskild firma. 

  • Förmåner. Som arbetsgivare kan du besluta om olika sorters förmåner till dina anställda (det vill säga: dig, och dina framtida medarbetare!). Det kan vara allt från friskvårdsbidrag till SL-kort, om det behövs i tjänst. 

  • Trygghet. Om bolaget skulle gå dåligt och behöva läggas ner riskerar du inte din privatekonomi, utan “bara” eventuellt ditt aktiekapital (25 000 kronor) och andra potentiella pengar du har investerat i företaget. Du behöver inte nödvändigtvis förlora ditt aktiekapital heller - om du lägger ned bolaget på ett medvetet och kontrollerat sätt får du tillbaka ditt aktiekapital. Ett undantag finns dock skatteskulder, om dessa finns i bolaget kan du bli personligt betalningsansvarig.

  • Inbyggd chans till pensionssparande. När du går i pension kan du välja att ha kvar bolaget och ta ut lön och utdelning från företaget. 

  • Seriositet. Beroende på vilken bransch ditt företag ska vara inom och vilka kunder du ska sälja till kan ett AB vara helt avgörande. Många företag gör inte affärer med enskilda firmor. Det finns även en risk i att du uppfattas oseriös eller hamnar i facket “frilansare” utan aktiebolag. Det är inget fel på frilansare, men om du vill bygga bolag blir det snabbt begränsande utan AB av dessa skäl. 

Nackdelarna med aktiebolag

  • Sociala avgifter. Som arbetsgivare betalar du sociala avgifter för alla anställda, inklusive dig själv. Det gör du även i en enskild firma, men de är betydligt högre i ett aktiebolag. 

  • Vattentäta skott mellan bolagets ekonomi och din. Företagets pengar är företagets pengar. Även om du är den enda anställda i ditt AB får du inte låna pengar från företaget ens för en kort period, vilket är lättare i en enskild firma (där du är firman). Skulle du låna pengar från ditt aktiebolag räknas det som ett så kallat “förbjudet lån”, vilket kan straffas med böter eller fängelse. 

  • SGI och sjuklön. Om du tar ut (vad som räknas som) en låg lön från företaget får du en låg så kallad SGI, sjukpenninggrundande inkomst. Din SGI, oavsett var du är anställd, ligger till grund för framtida föräldrapenning och sjukpenning. Skillnaden mellan ett AB och enskild firma gällande SGI är att du, i en enskild firma, får en SGI baserad på en schablonlön i din bransch - oberoende av vad du som individ har tjänat det senaste året. Om du blir sjuk betalar bolaget din lön under de första 14 dagarna - från dag 15 betalar Försäkringskassan dig. 

  • Du måste ha mer koll. Ett aktiebolag har vissa krav på sig - exempelvis ska du varje år lämna ett bokslut och årsredovisning för bolaget och skicka in till Bolagsverket. Allt detta kan du ta hjälp med för en relativt billig peng. 

Är du osäker, eller har du redan startat en enskild firma men ångrar dig? Det är inte hela världen! Det är inte speciellt krångligt alls att ombilda firman till ett AB. 

Läs mer om det här, och ring Skatteverket, så hjälper de dig!

Länk till Skatteverket om att ombilda från enskilt firma till AB.

Föregående
Föregående

Entreprenörer att följa: inspireras till att växa

Nästa
Nästa

Den ultimata guiden - så startar du eget företag i 10 enkla steg