Den ultimata guiden - så startar du eget företag i 10 enkla steg

Att starta eget företag innebär helt klart några action points på din att göra-lista - samtidigt som respektive aktivitet inte är särskilt komplex. Det kan se ut som att det är en väldig massa saker du ska göra, men varje moment behöver inte alls ta mycket tid! Ta ett steg i taget och jobba kontinuerligt med dina actions, vi kan nästan lova dig att du kommer att känna dig förvånad över hur snabbt det gick att starta bolag, när du är klar.

Kära framtida entreprenör - låt oss introducera dig till verksamt.se. I guiden kommer det att stå om flera saker som ska “skickas in” eller “anmälas”. Men var?! I Sverige finns en mycket enkel hemsida för detta, verksamt.se, som är skapad av Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. De vill att det ska vara så enkelt som möjligt att starta och driva företag och har därför både samlat ihop information från hela 45 olika myndigheter. De har även en e-tjänst där du fyller i svar på alla frågor myndigheterna behöver i din anmälan. E-tjänsten lotsar dig igenom hela resan, så var inte orolig för att du ska ha missat något!

Och du, missa inte steg 10 i guiden, det är det viktigaste!

1. Välj bolagsform

Det finns olika sorters bolagsformer att välja bland - exempelvis enskild firma och aktiebolag. I den här guiden fokuserar vi på aktiebolag. 

2. Skriv en övergripande beskrivning om vad bolaget ska göra och välj SNI-koder

Du kommer att behöva fylla i vad företaget gör, som ett av de första stegen. Förbered därför gärna en kort text, så slipper du få hjärnsläpp när det är dags att skicka in texten. Texten kan vara väldigt övergripande, en till två meningar räcker ofta. Tydligt, kort och koncist. 

Ett exempel är:  “Företaget ska bedriva konsultverksamhet inom IT samt utbilda inom nätverk”.

Vissa branscher har krav på sig att precisera ännu tydligare i sin verksamhetsbeskrivning - du hittar mer information om dem här:

Länk till Bolagsverket om företagsbeskrivning.


När du ändå är i farten med detta kan du passa på att välja så kallade SNI-koder. De beskriver verksamheten ur ett branschperspektiv och består av en rad siffror, som du kommer att använda både när du anmäler ditt företag på verksamt.se, men även när du exempelvis öppnar företagskonto hos banken. Använd gärna Statistiska centralbyråns (SCB) tjänst för att hitta rätt SNI-koder för ditt bolag här:

Länk till SCB om SNI-koder.

3. Välj företagsnamn 

Ett av de roligaste stegen är att välja namn på ditt företag! Det kan både kännas lätt och svårt, men något du ska komma ihåg är att det är skillnad på företagsnamn och bolagsnamn. Ditt företagsnamn, som du behöver för att registrera ditt bolag, kan vara exempelvis Karamellhandel Sverige AB. Det är det du kommer att skriva i dina avtal, fakturor och vad som kommer att synas på allabolag.se. När du sedan formar ditt varumärke och marknadsföring kan bolaget, utåt, kanske du bestämmer att varumärkesnamnet ska vara Karamelly, exempelvis. 


Du kan behöva vara beredd på att ditt namn, både företagsnamn och varumärkesnamn, redan är tingade av någon annan - som dessutom kan ha skyddat det (köpt rätten att använda namnet) i hela landet, Europa eller världen. Var därför inställd på att ha en öppen inställning till att behöva ändra namnet. Ibland kan enkla förändringar göra hela skillnaden. Karamellhandel AB kanske inte gick igenom, men Karamellhandel Sverige AB gjorde det.

När du har valt namn skickar du, lite senare i processen, in det till Bolagsverket via verksamt.se. Om du skulle få avslag - ring handläggaren för att förstå mer, för att möjliggöra att ditt nästa förslag går igenom! 

Läs på mer om hur det funkar här:

Länk till Bolagsverket om företagsnamn.

Länk till Verksamt om tips på hur man väljer företagsnamn.

4. Stiftelseurkund och bolagsordning + aktiebok

Förbered svar på frågan om stiftelseurkund och bolagsordning. Det kan låta som två old school-begrepp, vilket det är, men innebörden är relativt enkel: Stiftelseurkund handlar exempelvis om vilket datum bolaget stiftas, vilka som stiftar/grundar bolaget och hur många aktier de ska ha (här kan du välja en standardsiffra) men även vilket namn bolaget ska ha. Bolagsordningen innehåller bland annat vad bolaget ska göra, hur många styrelsemedlemmar det ska ha (just nu) med mera. Dessa två går in lite i varandra, men övergripande kan man säga att det är all information som finns om bolaget just nu, baserat på informationen myndigheterna behöver om det. 

Det finns en del frågor i denna fas som inte är relevanta för alla företag - exempelvis är det ovanligt att helt nystartade företag väljer att ha en revisor (som kostar pengar, och dessutom kanske inte har hur mycket siffror som helst att jobba med innan du ens börjat fakturera). 

En cool sak med denna fas är att du anger hur många aktier som ska finnas i företaget. Om du är ensam stiftare, och du inte har fler delägare eller investerare med dig från start, kommer du att äga samtliga aktier i bolaget. Det är en känsla som kan vara värd att fira! Aktieteckningen, som det kallas, är en del av denna fas inne i e-tjänsten på verksamt.se.

Mer info om vad stiftelseurkunden ska innehålla hittar du här:

Länk till Bolagsverket om stiftelseurkund.
Och mer info om bolagsordningen här:

Länk till Bolagsverket om bolagsordning.

När du håller på med det här steget kan det vara klokt att förbereda din så kallade aktiebok på en gång. Det kan både vara en faktisk liten bok eller papper, eller en digital version. I aktieboken ska det stå hur många aktier som finns i bolaget och hur många av dessa som respektive aktieägare äger. Om du är ensam grundare och ägare blir detta en snabb uppgift! Även om det känns som en onödig uppgift är detta både ett viktigt steg, men det finns även en lag (aktiebokslagen) som bestämmer att alla aktiebolag ska ha en aktiebok. 

Här hittar du mer info om vad aktieboken ska innehålla:

Länk till Företagarna om aktiebok.

5. Välj bank och starta företagskonto 

Innan du registrerar företaget på verksamt.se behöver du välja bank och ta hjälp av den bankkontakt du blir tilldelad. För att registrera företaget behöver du nämligen ett bankintyg som visar att du har betalat in aktiekapitalet (mer om det nedan!) och ett företagskonto på banken.

De flesta banker har företagskonton idag, så välj den du tycker känns bäst. I ansökan om företagskonto, som sker online hos de flesta banker, kommer du att behöva svara på en del frågor som överlappar med frågorna du redan besvarat på verksamt.se - exempelvis vad företaget ska sälja, och vilka SNI-koder/branschkoder ni har.

Det brukar kunna kosta exempelvis 2 500 kronor (Swedbank) att starta upp ett företagskonto, det kan vara bra att veta. 

6. Sätt in ditt aktiekapital 

Bra att veta: När du registrerar ett aktiebolag behöver du sätta in 25 000 kronor i så kallat aktiekapital. Aktiekapitalet ligger kvar i bolaget, det vill säga - det är ingen avgift eller liknande. Om du väljer att lägga ned företaget längre fram kan du ta ut pengarna igen.  

Aktiekapitalet ska betalas in till banken du väljer för företaget, på ett konto som banken kan hjälpa dig att öppna. När pengarna sitter på kontot ska det anmälas till Bolagsverket  ett digitalt bankintyg. Läs mer om det här:

Länk till Bolagsverket om bankintyg.

Bankintyget ska skickas in samtidigt som du ansöker om att starta ett aktiebolag. 

För vissa sorters verksamheter fungerar det bra att aktiekapitalet består av en egendom, exempelvis en bil eller en fastighet. Läs mer ingående om detta hos Bolagsverket:

Länk till Bolagsverket om aktiekapital.

7. Skicka in din anmälan till Bolagsverket 

När du är klar med alla steg på verksamt.se pingar e-tjänsten dig om att anmäla registreringen till Bolagsverket. Det kostar 1 900 kronor att registrera bolaget. Du måste lämna in anmälan inom sex månader efter att stiftelseurkunden är klar. 

8. Invänta godkännande + organisationsnummer från Bolagsverket 

Så fort du har fått ditt godkännande från Bolagsverket, där även ditt namn blivit godkänt, får du ditt organisationsnummer. Då har du fri lejd att göra roliga saker som att köpa URL/hemsideadress med bolagets namn, med mera, men du måste även anmäla ditt organisationsnummer till banken, för att du ska vara helt färdig med registreringen av företagskontot. 


9. Skatteregistrera bolaget och ange verklig huvudman

Som bekant betalar vi skatt i Sverige, vilket även gäller för ditt företag. Du måste anmäla ditt företag för skatt på verksamt.se eller hos Skatteverket genom att ansöka om godkännande för så kallad F-skatt (företagsskatt) och moms. Om du ska ha anställda, vilket även du som grundare räknas som, måste du även registrera företaget som arbetsgivare. 

Ett tips är att ta hjälp av Skatteverkets kundtjänst i detta steg. När du ska fylla i skatteregistreringen kan du behöva svara på frågor du kanske inte har svar på helt ännu, exempelvis hur mycket bolaget kommer att omsätta. Använd myndighetens duktiga specialister som kan hjälpa dig med hur du kan räkna och fylla i. 

Du ska även anmäla en så kallad verklig huvudman för företaget, vilket sannolikt är du själv. Den verkliga huvudmannen är den som ytterst äger och kontrollerar företaget. Du har fyra veckor på dig att anmäla detta efter att du har fått din registrering godkänd från Bolagsverket. Anmälan kostar 250 kronor.

Du anmäler verklig huvudman till Bolagsverket här:

Länk till anmälan av verklig huvudman.

10. Fira, you made it!

Nu har du tagit dig igenom alla steg och ditt företag är legit up and running! Stanna kvar i känslan och fira! Alla de små, men ändå många, steg du gått igenom nu kommer du kanske inte göra om nånsin, eller inte än på ett tag, i alla fall - men vi hoppas att du tyckte att det kändes easy breezy, att du tog den hjälp av myndigheternas kundtjänst du behövde om du fastnade och att du kände de där fjärilarna i magen när du fick ditt registreringsbevis hem i brevlådan från Bolagsverket. Nu har du förverkligat det första steget och skapat ditt helt egna företag, bra jobbat och GRATTIS! <3



Föregående
Föregående

Fördelarna och nackdelarna med att starta aktiebolag

Nästa
Nästa

Favoritpoddavsnitt med inspirerande entreprenörer